farkındalık

Farkındalık!! Önemli bi konu olmasa üstüne bu kadar düşünülüp, eğitimler verilmezdi sanıyorum ki.. Kendimizin, düşüncelerimizin, bedenimizin, hareketlerimizin, duygularımızın, davranışlarımızın, etrafımızda olup bitenlerin ne kadar farkındayız?? Kişisel gelişim uzmanı diilim, her zaman da böyle değildim tabii ki.. Sadece son zamanlarda daha fazla kafa yoruyorum.. ‘An’ da yaşamayı seçiyorum.. Ama bu ANLIK yaşamak diil.. Kavram kargaşalarına yer vermeyelim.. ‘An’ımın farkında olarak yaşamak..Şöyle yaparsanız, böyle olur demek haddime değil ama anınızın farkına varırsanız, kıymetini bilirseniz, gerçekten tüm benliğinizi o ‘an’a verirseniz sizi daha kaliteli, daha bilinçli, daha algıları yüksek ve daha değerli bir hayat bekler…

farkindalik_farkinda_olmak_aniyasamak_burcu_ozcan_chihuahua_mira_farkindaligiarttirma(2)

Bodrum’da doğup büyüdüm yolculuğuma İstanbul’da devam ediyorum.. Bu yüzden her Bodrum’a gidişim, ailemle geçirdiğim en ufak an bile çok değerli.. Belki önceden böyle diildim.. Ama şimdi o ‘an’ların keyfini öyle çıkarıyorum ki. Her şeyi farkında olarak yapıyorum.. Her bi anı zihnime kaydederek.. Daha derin düşünerek.. Uzun kahvaltılar, gün batımında sohbetler, daha çok gülümsemeler ya da sahilde yürümeler, dalga seslerini dinlemeler, güzel kokan havayı içine çekmeler.. Gülümserken gözlerinin içine bakıyorum annemin babamın, kardeşimin mimiklerini izliyorum, ya da sarılırken kokluyorum babamı, nefes alıp verirken de vücudumdaki her bir değişikliğin farkındayım.. Yoga’da ki gibi.. Hayatı slow motion yaşamak gibi sanki.. Yok yok sinemadaymışçasına yaşamak gibi.. (Bu konuyu bi ara irdelicem) Bodrumdayken Mira’yla yaptığımız bu akşamüstü yürüyüşünden kalan fotoğrafları paylaşmak istedim, uygun olur diye düşündüm yazdıklarıma. Yağmurlu bir günün sonrası bu.. Deniz böyle sakin, güneş de alabildiğine parlak.. Gökyüzü daha önce böyle olmuştur ama ya ben farkında diildim, ya da hiç o anları umursamadım. 5 dk önce de denize girmiştim üstelik.. Veda tadında sezona 🙂 O güzelliğin de tadına vardım.. Üzerinden zaman geçti ama hala hatırlıyorum, dün gibi.. Çünkü o kadar farkına vararak yaptım.. Deneyin bişi kaybetmezsiniz!

farkindalik_farkinda_olmak_aniyasamak_burcu_ozcan_chihuahua_mira_farkindaligiarttirma(1)farkindalik_farkinda_olmak_aniyasamak_burcu_ozcan_chihuahua_mira_farkindaligiarttirma(3)

Zaman göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor, bazı şeyler ya hatırlanıyor ya unutuluyor.. Farkındalıkla beraber tüm ‘an’ lar özenle kaydediliyor ve saklanıyor beynimizin çekmecelerinde.. Kim ister ki anılarının yavaş yavaş zihninden silinmesini.. Kötü olanları kastetmiyorum tabi ki.. Kötü anları unutmak iyidir 😛 Ama bir şeye de ‘kötü olucak ben bunu yaşarken anın farkına vararak yaşamiim’ de denmez ki.. Bu yüzden sonucu kötü olsa bile yine farkındalığınızla bunun üstesinden gelebilirsiniz.. Çünkü farkındalık, problem çözmenizi, düşünceleri ifade etmenizi, neden-sonuç ilişkilerini ve bağlantıları görmenizi ve sonrasında da çözüm yollarını belirleyip o kötü düşüncelerden kurtulmanızı sağlicak. Aynı şekilde, bilinçli olmak, daha az öfkelenmenizi, sinirlenmenizi ve daha az üzülmenizi sağlicak.. Konuyu bireysel olarak da düşünmeyin, farkındalık bilinçli olmayı arttıracağı için, bilinç de algıyı beraberinde getirecektir.. Bu da demek ki, aslında, bireysel toplumsal her türlü konuda algılarınız açılacak, daha doğru kararlar alacak, gereken yerde tepkinizi, bilginizi dile getireceksiniz demektir..

farkindalik_farkinda_olmak_aniyasamak_burcu_ozcan_chihuahua_mira_farkindaligiarttirma(5) farkindalik_farkinda_olmak_aniyasamak_burcu_ozcan_chihuahua_mira_farkindaligiarttirma(6) farkindalik_farkinda_olmak_aniyasamak_burcu_ozcan_chihuahua_mira_farkindaligiarttirma(9)

Hadi bir düşünün bakalım, düşünme kabiliyetimizin kontrolü bizim elimizde mi yoksa dış etkenlerle bölünüp kendimizi çok mu kaptırıyoruz, zihnimizi sürekli geçmiş ve gelecekle meşgul mü ediyoruz, rüzgarla savrulan yaprak mıyız?

farkindalik_farkinda_olmak_aniyasamak_burcu_ozcan_chihuahua_mira_farkindaligiarttirma(8) farkindalik_farkinda_olmak_aniyasamak_burcu_ozcan_chihuahua_mira_farkindaligiarttirma(7)

Farkındalık ile kalın, Burcu Özcan