hasat zamanı

Bugünlerde bizim oralarda harıl harıl zeytin toplanıyor çünkü hasat zamanı 🙂 Aslında toplayanlar topluyo diye düzeltebilirim.. Çünkü kimileri tarlasını sattı, kimileri ilgilenmediğinden bakımsız kalan zeytinlerini toplamaya tenezzül bile etmedi.. Biz de durum aslında biraz keyfi..

Aslında bir Akdeniz ülkesi olarak yemeklerimizin zeytinyağlı olmasını bekleriz dimi ama durum biraz Ege’ye yönelmiş durumda sadece.. İç Anadolu ve ötesine geçtikçe tereyağı, kuyruk yağı katılarak yapılıyor daha çok.. Bu yüzden genelleme yapsam yanlış olmaz herhalde..(Yoksa zeytinyağı uzmanı falan değilim. )Ege’nin zeytinyağlı yemekleri meşhurdur arkadaş..

Ben ve ailemde kimse zeytinyağını marketten almaz 🙂 Bir kış yeticek kadarı için zeytini hasat zamanında toplar, sıkıma gönderir. Bu seneki hasada ben de dahil oldum 🙂 Artık hakkımla zeytinyağımı alabilirim..

hasat_zamani_zeytin_zeytinyagi_bodrum_burcu_özcan_chihuahua_mira_yargici (1)

Babam,teyzem, eniştem sabahtan gittiler zeytin toplamaya.. Öğle yemeği için sözleştik.. Annem de yeni ameliyat olduğu için malum sadece oturma işlemini yapabiliyor 🙂  İlk gün menümüz de fava ve patates salatası vardı.. Offf off tadı hala damağımda.. Baya bildiğiniz açık havada piknik yaptık. Uzun süredir ailemle böyle bir vakit geçirmemiştim.. Mira tabii ki her zaman yemek peşinde kimin yanına gideceğine karar veremiyor.. Genel olarak ananesinin yanında çünkü sadece o kıyamıyor Mira’ya.. Yemek faslı bittikten sonra, iki kişi bi ağacın altına gidecek şekilde dağılıyoruz.. Çok organize olarak toplama işlemine başlıyoruz.. Öyle dışardan göründüğü gibi hiiiççç kolay değilmiş.. Eğilmekten, beliniz, bacaklarınız, kasıklarınız her bi yer ayrı ayrı ağrıyor. Bi oturarak, bi dizlerinin üzerine üzerine eğilerek topluyosun.. Çok kurumuş olan zeytinleri bırakıyoruz, iyileri seçiyoruz.. Tabii kendiliğinden dökülenleri topluyoruz.. Daha silkme işlemi yapılmadı o daha sonra 🙂

hasat_zamani_zeytin_zeytinyagi_bodrum_burcu_özcan_chihuahua_mira_yargici (3) hasat_zamani_zeytin_zeytinyagi_bodrum_burcu_özcan_chihuahua_mira_yargici (5)

İnanın, insana çok iyi geliyor. Ne mi? Toprakla uğraşmak, herşeyinle organik olmak, olabilmek.. Zeytin topladığım süre boyunca ne telefona baktım ne düşüncelere boğuldum.. Ki genelde düşünmekten çatlarım 😛 Tek amacım ordaki en güzel zeytinleri görüp toplayabilmekti.. Ha toplarken, ayağının dibindekileri görmüyosunda gözün daha ileridekilere takılıyor ve bu silsile halinde devam ediyor. Sonra bi bakmışsın atladıkların var ama üstüne basıp geçmişsin, daha ilerdekini topliim derken.. Bu durumu burnunun ucundakileri göremeyenlere benzettim 🙂 ve geride bıraktıklarını kıranlara.. (orda düşünmemiştim tabi, kafayı yastığa koyunca hissettiklerim) Toprağa dokunmak da insanın tüm negatifini alıyor, temiz hava bol oksijen.. Her anı hissetmek gibi.. Aramızda şakalaşmalar, espriler, ‘büyükanne veya büyükbaba yaşasalardı şöyle derdi rahmetli’ diye yad etmeler, ‘böyle espri yapardı’ demeler, gülüşmeler de olunca ben bu hasat zamanından çok keyif aldım <3

Çok yoruldum o ayrı ama yaşadıklarım, anılarım bana bir ömür yeter.. Eskilerde aile ilişkilerin daha bağlı olmasının sebebi böyle yaşamakta yatıyo galiba..İmkanlar arttıkça her bi odada televizyon olunca, çocukların ellerinde tablet, akıllı telefonlar olunca ne doğru düzgün konuşuluyo ne de saygı kalıyo..Tüm bunları göz önünde bulundurarak bi gelecek hazırlayın kendinize..

hasat_zamani_zeytin_zeytinyagi_bodrum_burcu_özcan_chihuahua_mira_yargici (4) hasat_zamani_zeytin_zeytinyagi_bodrum_burcu_özcan_chihuahua_mira_yargici (6)

Biz zeytin toplarken Mira ne mi yaptı dersiniz 😀 Bizim yemek yerken oturduğumuz kartona, oturup/yatıp güneşlendi 🙂 Yaaa bu köpek çok p.ç 😀 Nasıl da biliyo totosunun kıymetini 😀 Bu foto temsili değil.. Bizzat Mira oturduğu yerden bizi izlerken..

hasat_zamani_zeytin_zeytinyagi_bodrum_burcu_özcan_chihuahua_mira_yargici (8)

Ya da; ya benim, ya dayısının kucağında eşlik etti bize 😀 Keyfine düşkün kısacası..

hasat_zamani_zeytin_zeytinyagi_bodrum_burcu_özcan_chihuahua_mira_yargici (7)

Hasadınız bol olsun, Burcu Özcan